Skadarsko jezero nastanjuje oko 280 vrsta ptica, što predstavlja 50% ukupnog broja evropskih vrsta, i jedno je od najvećih ptičjih staništa u svetu. Posmatranje ptica najzanimljivije je u jesen/zimu kad jezero nadleću mješovita jata migratornih ptica, ali se zbog vremenskih uslova preporučuje i proljeće i kraj ljeta/rana jesen (prizor je najljepsi u ranim jutarnjim časovima). Posmatranje ptica organizuje se iz manjih čamaca zbog boljeg pristupa, a na jezeru su takođe označeni i vidikovci za posmatranje ptica.

Osmatračnice:

Panceva oka
Pančeva oka
Crni Žar
Crni Žar

Manastirska tapija
Manastirska tapija

Raduš
Raduš
Žabljačke planine
Žabljačke planine

  Ćubasti gnjurac

  Cubasti gnjurci su dugi između 46 i 51 centimetar a raspon krila im je od 59 do 73 centimetra. Ptice su ljeti, u svom svadbenom ruhu, vrlo prepoznatljive: plivaju sredinom jezera i svako malo nestaju na duže urone (do jedne minute!). Imaju dugi vrat, bijele obraze, crne glave i na njima smeđecrvene i crne ćube.Dobio je ime po perju koje mu strši na vrhu glave.

  Kudravi pelikan

  Kudravi pelikani su dugački 170-190 cm, s rasponom krila preko 3 metra. Težak je 11-15 kg. Na glavi ima duže kovrdžavo perje, zbog čega je i dobio ime. Sivobijele je boje sa sivim nogama i narančastim donjim dijelom kljuna, koji postaje crven u doba parenja. Hrani se pretežno ribom, koja može biti i do 50 cm dužine. Dnevno pojede oko 1 kilogram hrane. Gniježdenje se događa u velikim kolonijama. Gnijezdo gradi na rubu vode ili gradi plutajuća gnijezda. Gnijezdi se jednom godišnje, sa 2-3 bijela jaja.

  Veliki  pelikan

  pelikani02

  Kormoran može težiti od 1.5 do 5.3 kg (prosječna težina iznosi oko 3 kg) i imati dužinu od 70 do 120 cm, sa rasponom krila do najviše 160 cm. Oko očiju i kljuna nalazi se mrlja žute boje koja, obično u vrijeme sezone parenja, postaje bijela. Živi u Starom svijetu koji uključuje Europu, Aziju i Afriku, kao i na obalama Atlantskog okeana. Za gniježđenje uglavnom bira stjenovita obalska područja ili plaže uz more ili jezera. Na takvim mjestima se i odmara.

  Vodomar

  Kao sve vrste ove porodice, ima kratko, zbijeno tijelo s kratkim nogama, kratkim repnim perima i širokim krilima. Velika glava duga oko 4 cm s dugim šiljastim kljunom smještena je na kratkom vratu. S gornje strane boja perja kreće se od kobaltno do tirkizno plave, a na leđima ima svjetlucavu plavu prugu. Hrani se najčešće ribom, no isto tako i vodenim insektima, malenim račićima i punoglavcima.